Babgulyás
Hozzávalók:
- 25 dkg szárazbab
- 60 dkg marhalábszár vagy lapocka
- 3-4 ek. étolaj
- 1 kk. fokhagymakrém
- 1-1 csapott ek. pirospaprika, Piros Arany, pörköltízesítő- és gulyáskrém
- 1 db paradicsom
- 1 db zöltpaprika
- 20 dkg vegyes zöldség
- só
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk. a húst 1 cm-es darabokra vágjuk. Az olajon megfuttatjuk a vöröshagyma- és a fokhagymakrémet. Hozzáadjuk a húst, megpirítjuk, majd a tűről levéve a pirospaprikát belekeverjük. Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és zöldpaprikát. Ízesítjük a Piros Aranyal, a pörköltízesítő- és gulyáskrémmel, egy kis víz hozzáadásával kis lángon pároljuk. A leszűrt babot és a kockára vágott vegyes zöldséget a húshoz keverjük, felengedjük annyi vízzel, amennyi levet szeretnénk, és teljesen puhára főzzük. Csipetkét szaggathatunk bele.
Babkrémleves
Hozzávalók:
- 2 dl fehér gyöngybab
- 2 db sárgarépa
- 2 db vöröshagyma
- 2 kk. őrölt bors
- 1 dl étolaj
- só
Elkészítés:
Az előző nap beáztatott babot puhára főzzük, a sárgarépát és a hagymát kevés olajon puhára pároljuk. A bab a sárgarépával és a hagymával pépesre turmixoljuk. 4 dl vizet adjunk hozzá. A pépet visszaöntjük a babra, felforraljuk, majd elkeverjük benne a borsot.
Brokkolikrémleves
Hozzávalók:
- 50 dkg brokkoli
- 30 dkg burgonya
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. napraforgóolaj
- 1 húsleveskocka
- 2 dl tej vagy tejszín
- só, őrölt bors
- 10 dkg edami sajt
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a rózsáira szedett brokkolit, rövid ideig kevergetjük. Felöntjük kb. 1 liter vízzel, beledobjuk a leveskockát és lefedve addig főzzük, amíg a burgonya és a brokkoli meg nem puhult. Ekkor turmixba szedjük, pépesítjük, sózzuk, borsozzuk és a tejjel vagy tejszínnel felforraljuk. Hozzákeverünk 5 dkg reszelt sajtot, olvadni hagyjuk. Tálaláskor a maradék sajttal meghintjük, pirított kenyérkockával vagy ropogós friss kenyérrel kínáljuk.
Éjféli korhelyleves
Hozzávalók:
- 25 dkg savanyú káposzta
- 25 dkg fagyasztott zöldbab
- 1 szál füstölt kolbász
- 3-4 dl savanyú káposzta- vagy uborkalé
- 2 dl tejföl
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 ek. étolaj
- 1 ek. liszt
- 1 babérlevél
- 1 teáskanál pirospaprika
- ételízesítő
- őrölt bors
- cukor ízlés szerint
Elkészítés:
Az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát. Belekeverjük a pirospaprikát, hozzáadjuk az apróra meélt savanyú káposztát és fedő alatt néhány percig pároljuk. Ezután felönjük a káposztalevével és annyi vízzel, hogy legalább 1 liter legyen. Fűszerezzük ételízesítővel, borssal, majd babérlevéllel együtt kb. 10 percig főzzük. belekarikázzuk a bőrétől megfosztott kolbászt, hozzáadjuk a fagyos zöldbabot, és készre főzzük. Besűrítjük a liszttel simára kevert tejföllel, még egyszer felforrajuk. Ízlés szerint csipetnyi cukorral szelídíthetjük.
Erdélyi tárkonyos raguleves
Hozzávalók:
- 1/2 kg csirkeaprólék
- 2 szál fehérrépa
- 1 szál sárgarépa
- 2 dl tejföl
- 1 ek. liszt
- 1 db zöldpaprika
- 1 marék zöldborsó
- 2 szál zellerlevél
- 1 cs petrezselyem
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk. szárított tárkony
- 1 ek. ételízesítő
- kevés olaj
- só
- őrölt bors
Elkészítés:
Kevés olajban üvegesre pároljuk a vöröshagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a felaprózott leveszöldséget és a csirekeaprólékot. Tovább pároljuk, majd felengedjük 2 liter hideg vízzel. Beletesszük aa megmosott borsót, a zellerleveleket, a petrezselymet, a zöldpaprikát. Ízesítjük sóval, borssal és ételízesítővel, és alacsony lángon készre főzzük. Végül besűrítjük a tejfölben elkevert liszttel, még egyszer felforraljuk. A tetejét meghintjük tárkonnyal és petrezselyemel tálaljuk.
Fokhagymakrémleves
Hozzávalók:
- 4 nagyobb gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj vagy margarin
- araszniy póréhagyma
- 2 db húsleveskocka
- 2 dl tejszín vagy tej
- 2 csapott ek. liszt
- fél cs. petrezselyem
- só
- őrölt fehérbors
A tálaláshoz:
- 4 kisebb rozscipó
-pirítós kenyér
Elkészítés:
A margarinon megfuttatjuk az áttört fokhagymát, hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát és 2-3 percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük 1 liter vízzel, beledobjuk a leveskockát, fűszerezzük a borssal és ha szükséges sóval, végül besűrítjük és a tejben elkevert liszttel. Még egyszer felforraljuk.